neděle 16. srpna 2015

Jak na kterou?

V následujícím článku bych se ráda věnovala přijímačkám, které se na každé fakultě více či méně liší. Jelikož jsem si sama kombinaci přijímaček udělala doopravdy vražednou (1.LF, 2.LF, 3.LF, Plzeň, Hradec), mé zkušenosti jsou bohaté a myslím, že Vám alespoň s těmito fakultami můžu poradit :)


Jako první bych chtěla zmínit, že ať si vyberete fakultu kteroukoli, je doopravdy nemalá reálná šance, že se na ní po správné, zodpovědné a poctivé přípravě dostanete


Strategie vybírání těch nejlepších studentů se fakulta od fakulty liší. Některé vydávají své modelové otázky, které se dále mohou objevovat v samotných přijímačkách. Některé fakulty si zakládají na jednoznačném zadávání otázek a jednoznačné jedné odpovědi, jiné naopak na všemožném slovíčkaření a multiple-choice. I samotné řízení se může skládat z různých částí - samostatných vědomostních testů, ústních pohovorů, testů všeobecných předpokladů atd. 


Tomu všemu bych se u každé fakulty chtěla věnovat a poradit Vám, jak na ně :)


1.LF


Bez přijímaček:

Pokud nepatříte mezi nás, normální pozemšťany a máte hodně dobrá vysvědčení z vyššího gymnázia, můžete si cestu na medicínu ulehčit a zažádat o upuštění od přijímací zkoušky. Průměry, se kterými můžete zažádat vypadali letos takto:

 Všeobecné lékařství 1,20 včetně, přijímá se okolo 300 uchazečů (letos přijato 331)
 Zubní lékařství 1,05 včetně, přijímá se 25 (letos přijato 30)

Pro pozemšťany:

Zadání na přijímačky na 1.LF byly ještě do loňského roku zcela jasné. Nauč se 4 000 otázek nazpaměť a dostaneš se.
1.LF vydávala 3 sešítky modelových otázek (z každého předmětu jeden) a do testů bylo vybíráno přesné zadání pouze s přeházenými odpověďmi. Po pomluvách tipu, že přijímačky na jedničku jsou pro cvičené opice (dobře, možná trochu souhlasím, zkuste se ale ty kvanta slovíčkařivých nesmyslů bez sebemenšího porozumění naučit, navíc si myslím, že způsob učení na medicíně se nebude od tohoto v mnohém lišit), udělala fakulta tento rok (ano, zrovna na NÁS!) změnu: vydala zkrácenou verzi modelovek a začalo se rozhlašovat, že zadání již z modelových otázek nebude.  Někdo uvěřil, někdo ne, já doufala, že alespoň část bude zachovaná a nakonec jsem se trefila. V testu bylo použito cca 50% otázek z modelovek a zbytek nových. Přičemž bohužel nevím, jestli otázky z modelovek byly použity pouze ze zkrácené verze nebo z těch starých.
K tomu fakulta zavedla ještě jednu novinku, kterou bych už tak kladně nehodnotila - bonifikaci za MATEMATIKU! (bez komentáře), Zkrátka když za poslední 4 roky máte na vysvědčení Z MATEMATIKY! pouze 1 a 2. Za ty Vám bude přiděleno 10 bodů k dobru. (z mých úsudků se ale tato bonifikace moc lidí netýkala, takže se nerozčilujte na smyslem tohoto nesmyslu, jako já a hlavu vzhůru)

Samotné přijímačky:
Zkoušky jsou rozesety snad po všech budovách UK a jsou jedny z nejnáročnějších. Testy trvají tuším od 1,5 hod do 2,5 hod a mezi nimi je zhruba hodina pauzy. Na testech strávíte celý den a buďte připraveni na to, že budete mrtví!

(Nepodceňujte dodáváče energie, na přijímačkách toho sníte víc, než byste čekali - doporučuji především nějaké müsli tyčinky (klidně ty pro sportovce) nebo čokoládu - vaši LINII v době přijímaček NEŘEŠTE :D, od pozorování byla dost populární Cola, kterou taky schvaluju - je možné, že budete mít stažený žaludek a  obsahuje kofein i cukry - ideální kombinace :) drobné na kafe se jednoznačně vyplatí :))

Každý test zahrnuje 100 otázek, na které je relativně málo času. Vyzdvihla bych test z fyziky, kde je boj s časem naprosto nejzásadnější. Proto, je důležité postupovat rychle, od příkladů, které umíte k těm složitějším. Rychlé a správné počítání v ruce je samozřejmostí, kalkulačky a tabulky jsou u testů zakázané!

Za každou kompletně správnou odpověď se počítá jeden bod, body se neodečítají. Maximální počet je tedy 300. Pro přijetí na všeobecné lékařství stačilo letos 195, na zubní 250 - COŽ OPRAVDU JDE! (pokud stihnete fyziku :D)

Strategie:
Modelovky, modelovky s pokud možno co největším pochopením a porozuměním látky. Když budete učivu doopravdy rozumět, nezastaví Vás ani polovina nových otázek :)


Vlevo naše posvátná trojice starých modelových otázkek z r. 2011
Napravo souhrnné nové


2.LF


2. lékařská fakulta od přijímací zkoušky neupouští. Přijímačky probíhají přímo v Motole a skládají se ze dvou kol - testu a ústního pohovoru. Písemný test se skládá z vědomostního testu - kde bylo celkem 75 otázek - 25 z každého předmětu a testu všeobecných předpokladů. Ve vědomostním testu se opět uplatňuje multiple-choice. Za každou, kompletně správnou odpověď, se počítají 2 body. V testu všeobecných znalostí je již správná pouze jedna, za kterou se počítají body 3.

1. test byl relativně v pohodě. Otázky nebyly bůhví jak těžké a bylo na ně relativně dost času (já to ale nestihla :D). Řekla bych, že docela velká část testu byla vybraná z modelových otázek 2.LF.

Pokud chcete na dvojku, tak si je rozhodně kupte a učte se právě z nich.

2. částí je jejich oblíbený test všeobecných znalostí. Skládá se z 5 částí: verbální blok - porozumění odbornému textu, prostorová představivost, hledání rozdílů, hledání částí obrázku a grafy. Z každé části je 5 otázek - celkem 25 a na celý test bylo tuším 40 minut, cože není mnoho.Úlohou tohoto testu je jednak vyzkoušet logické uvažování, prostorovou představivost, patří sem i verbální blok - porozumění textu a jednak ozkoušet vaše schopnosti při práci pod tlakem. Zároveň odstraní pouhé "šprtače modelovek".

Test se mi nezdál bůh ví jak těžký, ale chvílemi musíte doopravdy tipovat. Především ve hledání rozdílů, kdy se jedná doopravdy o velice malé, ale dosti detailní obrázky. Chvílemi uvažujete, zda se jedná o rozdíl nebo o pouhou chybu vzniklou během tisku. Každopádně radím neztrácet hlavu a dát na intuici :)

Musím říci, že zařazení takového testu do přijímacího řízení hodnotím doopravdy kladně. Je sice pravda, že byl pro mě (po rozhovorech s ostatními jsem nebyla sama) docela hop nebo trop, ale myslím si, že může docela dobře odhalit předpoklady studenta, který se na medicínu doopravdy hodí.

Do ústního pohovoru postupuje okolo 300 nejlepších. Skládá se ze 2 částí - vyjádření se k tématu, které si vylosujete - bývá to často nějaký etický problém spojený s medicínou (potraty, eutanasie, legalizace drog, prenatální diagnostika..) či témátka zákeřnější jako je například lékařská komora a z motivačního pohovoru.

Strategie:

Modelovky. Fyzika se zde trochu liší od 1.LF - řeší např. i vesmír a celkové zadávání otázek se místy liší. Dále je možné najít si na internetu nějaké inteligenční testy a vyzkoušet si je pod časovým presem. Po úspěšném prvním kole si srovnejte myšlenky na pohovor. Známá témata se vyskytují například zde.

3.LF


Bez přijímaček:

3.LF nabízí opět možnost upuštění od přijímací zkoušky. Tentokrát ale zajímavějším a pokrokovějším (a pro některé reálnějším) způsobem než tomu bývá na ostatních fakultách. Stačí průměr 1,75 a úspěch z mimoškolních aktivit (sport, olympiády..)

Přijímačky:

Fakulta žádné modelovky nevydává. Je tedy nutno učit se vše a pokud možno všemu rozumět :D. Co mě tedy dost pomohlo, byly vzorové testy, které jsou zveřejňovány na stránkách 3.LF - zde.

Zkoušky se skládají opět ze dvou částí - vědomostních testů a ústního pohovoru.

Písemné testy probíhají z malé části v budově děkanátu, ale většina uchazečů byla nahuštěna v Kongresovém centru na Vyšehradě. Druhé - ústní kolo - se již koná pouze na děkanátu.

V samotném testu se objevuje 30 otázek z každého předmětu (celkem 90), správná je pouze 1 a je ohodnocena 1 bodem. Možností je ale pro změnu 5. Na test jsou 3 hodiny, což se dá s rezervou :)

Biologie a chemie se velmi podobá předchozím fakultám. Fyzika je zde ale o chlup těžší. K dosažení správného výsledku je potřeba alespoň trocha logického úsudku a kombinace většího počtu vzorečků. Dále bylo na fyzice zrádné, že výsledky si byly doopravdy dosti číselně blízké, musí se počítat s nezaokrouhlenými konstantami (gravitační zrychlení není 10, ale 9,81) a tak lehce dojde k chybě.

Navíc se téměř u každé odpovědi navíc vykytuje odpověď "žádná odpověď není správná" (která byla podle mě správná více než často), takže se může stát, že budete chvílemi bezradní :D vše se ale dá, a i já, ne zrovna matematicko-fyzikální typ, jsem se umístila vskutku dobře :)

Ústní pohovor se skládá opět ze dvou částí - interpretce odborného textu a části motivační. Nejprve máte 15 minut na přečtení textu a poté ho musíte ve zkrácené a srozumitelné formě podat. Porota se skládá ze 3 lidí a všichni jsou doopravdy velmi milí a vstřícní. Dokažte, že textu rozumíte a buďte v klidu a nad věcí :) moje rada je: "někdy méně znamená více"

Pokud chcete být vážně připraveni, tak si na motivační část si přečtěte něco málo z historie KU (např. rok založení, zakladatele snad znáte) a něco málo o fakultě. Je dost pravděpodobné, že se k na nic podobného ptát nebudou, ale může to být trapné a zbytečně Vás vykolejit. Dále klasicky odpovědi na otázky: Proč medicína, konkrétně 3.LF, jaké obory se Vám líbí.. na 3.LF se hodně dbá na celkový přehled a rozvoj - čili se vás mohou zeptat na vaše koníčky, úspěchy nebo na nějaké aktuální dění - mě se například ptali na Krymskou krizi - ale buďte v klidu :)

Plzeň:


LF v Plzni vydává opět 3 sešítky modelových otázek, které jsou tedy objemově o poznání menší než např. 1. a 2. LF. Nevím, jak velká část (protože jsem se z nich paradoxně neučila :D) ale prý snad až polovina se objevila i v přijímačkových testech.

Všimla jsem si, že modelovky z fyziky obsahují často totožné otázky jako modelovky 1.LF. Čili může být výhodné se hlásit na obě fakulty.

Bez přijímaček:

Fakulta nabízí i upuštění od přijímacího řízení, počty přijímaných ani průměry jsem ale bohužel nenašla :/

Samotné přijímačky probíhají v různých pavilonech LFP. Já byla například v Šafránkově pavilonu. Testy byly 3 po 90ti minutách s 10 minutovými přsestávkami. Jeden test obsahoval 50 otázek.

Výhodou je, že je pouze jedna odpověď správná a KALKULAČKA (nedokážete si představit tu úlevu po již 3 absolvovaných zkouškách bez kalkulačky :D) je POVOLENA. Odpovědi ale nebývají úplně jednoznačné a například já jsem hlavně u biologie často váhala mezi 2 řešeními. Za každou správnou odpověď je jeden bod. Pro přijetí na všeobko letos stačilo 118 bodů, na zubní lékařství 132.


Plzeňské (o dost příjemnější) modelovky


Hradec:


Bez přijímaček:

O upuštění od přijímací zkoušky mohl letos zažádat nadpozemšťan s průměrem 1,100 včetně. Vybráno bylo 90 uchazečů na všeobko a 18 na zuby,

Pro pozemšťany:

Přijímačky do Hradce byly doopravdy úsměvné a jednoznačně nejtěžší.

Test se skládal ze 4 částí po dvaceti otázkách. Novou 4. částí je somatologie. V testu je pouze 1 odpověď správná, za špatnou odpověď se strhává 0,25 bodu. Za správnou odpověď je bod navrch a za nevyplnění se nic neděje.

Náročnost zkoušky je daná jednak jiným systémem zadání, ale i nároky na vědomostní požadavky uchazečů. Zadání vypadá tak, že je zadaná otázka i odpovědi. Vy ale odpovídáte stylem, že vybíráte z nabízených odpovědí: správně je A a B, správně je A, C, D atd. těchto odpovědí je 5 a nakonec v tom máte jeden velkej guláš.

Největším háčkem zde bývá fyzika. Která je doopravdy brutální. (já z ní měla asi 1,5 bodu :D). Jedná se o komplikované výpočty, u kterých musíte fakt zapojit mozek a obsahuje docela velké množství příkladů z jaderný fyziky. Pro ulehčení ale povolují KALKULAČKU. (která mě osobně byla na houby :D)

Na přijetí letos stačilo 28,50 bodů na všeobko a na zubní 41,75, což je relativně málo (na náročnosti testů ale dost)

Co z toho ale vyplývá a ne tak úplně se mi líbí je fakt, že na Vám na přijetí stačí pouze 35% testu tzn. když se napříkad naučíte pouze biologii a somatologii, tak byste teoreticky měli být přijatí. Někteří uchazeči proto odevzdávali test už třeba po půl hodině, kdy já byla v 1/4 testu.

Strategie:

Na internetu jsou k sehnání testy z posledních let - hledejte a učte se! :)



10 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj, to je moc hezký blog :) kam všude ses dostala? (zubní, všeobecné) :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj :) moc hezký článek! Chtela bych se zeptat, zda máš jeste modelovky na 1.lf ? Mela bych zájem hlavne o chemii případne o ty souhrnne. Dekuji za odpoved :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, nechci nikomu brát kšefty :D ale ty souhrnné modelovky na 1.lf mám doma a jsou úplně nové a nepoužité.

      Vymazat
    2. Tak to nedělej :P Souhrnných se ráda zbavím :) kdyžtak napiš na mail!

      Vymazat
  4. Krásný článek, kolegyně, tleskám! ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Koupím vypracované otázky na 1.LF - biologie. Dám za ně celé království!! Moc děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahojky :). Myslíte si, že by bylo ještě možné od někoho koupit tu trojici - chemii, fyziku a biologii? Všude už jen vidím ty shrnuté :(
    Děkuji. :)

    OdpovědětVymazat