čtvrtek 30. července 2015

Labyrint LF- aneb zorientuj se ve fakultách

Lékařských fakult je mnoho. Každá je trochu jiná a potřebuje specifickou přípravu (o tom, jak přijímačky na jednotlivých fakultách probíhají plánuji samostatný článek) a o každé kolují jinačí klepy.


Než se vrhnete do učení a podávání přihlášek, je dobré se ve fakultách zorientovat, zjistit, co která nabízí nebo naopak vyžaduje a určit si priority. Ve finále se totiž mohou termíny přijímaček krýt a upřímně řečeno, dělat 5 přijímaček ve 2 týdnech není taky žádný med. O finanční stránce zauvažujte též, každá přihláška Vás totiž stojí 500 Kč.


V následujícím článku bych Vás ráda seznámila alespoň s mými osobními zkušenostmi a názory, které jsem si během posledního roku o jednotlivých fakultách udělala.


Začněme Prahou, kde jsou 3 lékařské fakulty:


1.LF


První lékařská je taková nejprofláklejší fakulta (čemuž odpovídá počet podávaných přihlášek - letos 3400). Za doby našich rodičů byla TOP a pro mnohé je dodnes. Nachází se v okolí Karlova náměstí a patří k ní Všeobecná fakultní nemocnice. Učebny se najdete v krásných starobylých budovách a její prostředí Vás pohltí studijní atmosférou. :)

Nejzásadnější rozdíl mezi 1.LF a ostatními fakultami v Praze je, že jako na jediné pražské LF se zde dá studovat i obor Zubního lékařství, z čehož vyplývá, že je zde celkově ze zubařů asi největší nápor.
Dále je 1.LF největší, co se počtu přijímaných studentů týče. Prváků bývá okolo 700, z toho tuším 300 na průměr. Je logické, že do druháku již takové množství postoupit nemůže a tudíž se zhruba polovina prosévá na zkoušce z histologie a další půlka ze zbylé půlky na fyziologii. (zkrátka je to challenge :D)

Co jsem slyšela, tak si lidé často stěžují na neosobní přístup a vysoké požadavky, které jsou ale z mého pohledu vzhledem k doopravdy velmi vysokému počtu studentů pochopitelné. Co se vztahů mezi studenty týče, tak se prý stává, že se studenti berou navzájem jako konkurence a nevznikají zrovna pevná přátelství. To ale asi záleží na štěstí a přístupu.

Do oboru Zubního lékařství bývá přijímáno 50 studentů, polovina se přijímá na základě výborného průměru. Zubaři se zde z doslechu mají oproti všeobecňákům o poznání lépe, učení je prý ale stejně dost náročné. Říká se ale, že kdo se dostane, tak prý většinou i dodělá.

1.LF o sobě často ráda rozhlašuje, že je nejstarší, nejtradičnější a nejsvětovější - budiž jí uznáno :)

Na ukázku přidávám jeden z nejkrásnějších ústavů 1.LF - Patologický ústav (Hlavův)

2.LF


Druhá LF patří s trojkou mezi takové hvězdičky naší doby (dříve se jednalo o pediatrii a hygienu). Obě mají společné, že přijímají malé množství studentů, liší se ale v systému výuky, který bývá rozporuplně hodnocen.

2. LF se nachází ve fakultní nemocnici Motol a tuším, že téměř veškerá výuka probíhá právě zde. Já osobně musím říci, že na mě toto prostředí zrovna dobře nepůsobí. Otázkou ale je, jestli právě budovy, ve kterých se budete pohybovat, je ten stěžejní bod, podle kterého se rozhodujete (myslím, že ne :D). Jelikož zde v minulosti probíhala především příprava budoucích pediatrů, je fakulta orientovaná na děti dodnes - především na dětskou onkologii.

Nyní je zde nové spojení metrem, což hodnotím jako velké plus.

Studijní systém bych celkově přirovnala k jedničce. Základním rozdílem je ale právě počet studentů a přístup vyučujících.

Přijímá se zde o dost nižší počet žáků (okolo 200), což žákům ve finále přináší hodně kladů. Nemusí studovat s pocitem, že je dost velká pravděpodobnost, že neprojdou, profesoři jsou vstřícnější a kolektivy pevnější.

Dobře, Motol zná asi každý, ono je to ale táák obřííí :D

3.LF


Třetí LF představuje v Praze novou, moderní alternativu pro studenty, kteří se nebojí jít do něčeho netradičního (u nás, ve světě je systém modulů běžný .)

Trojka se nachází na Vinohradech. Děkanát a učebny jsou umístěny ve zbrusu nové, krásné a moderní budově. K fakultě je dále přiřazena Vinohradská a Thomayerova nemocnice, dále i nemocnice Na Bulovce. Co se areálu týče, je to největší pražská fakulta, což může být vzhledem k nejnižšímu počtu přijímaných (160) lehce absurdní.

Takzvaný "modulový" systémem výuky znamená to, že se lidské tělo probírá v souvislostech. Studentům by měl poskytnout logičtější a komplexnější chápání lidského těla. Ne každému to však vyhovuje. Někteří ho vyzdvihují, slyšela jsem ale i o lidech, kteří ho nezvládali a dokonce kvůli tomu měnili fakultu.

3.LF by měla studentům poskytovat největší možnosti, co se praxí týče, tzn. již v prváku chodíte po vizitách a běháte po nemocnicích, což se Vám na 1.LF jen tak nestane. Od kamarádů, kteří tuto školu navštěvují jsem slyšela samou chválu a jsou nadšeni :)

 3.LF, moje platonická láska.


Rozdíly mezi pražskými fakultami v přístupu ke studentům se dají docela vypozorovat už na dnech otevřených dveří. Na 2. i 3.LF se personál chová o dost vstřícněji a přátelštěji než na seriózní 1. Tím, jí ale nechci nijak shazovat. Řekla bych, že lidé, co jedničku opouští, jsou doopravdy silné, ostřílené osobnosti, které se v životě neztratí :)

Mimopražské fakulty bych nerada opomíjela, zvlášť, když jsem sama skončila v Plzni, ale musím se přiznat, že jsem se jimi až tak dopodrobna nezabývala.


LF v Plzni


Ústavy v Plzni jsou rozeseté skoro po celém městě. Plzeň je známá svým vstřícným, milým a osobním přístupem ke studentům. (snad se klepy potvrdí :)) Na zubárně by měla být dobrá výuka, co se praxe týče.

A byla by křivda, kdybych svojí Plzničce nepřidala Pavlovův  pavilon...

...a zbrusu nové biomedicínské centrum :)


LF v Hradci Kálové


Hradec je krásné město a neméně krásná je zdejší LF. Výuka zde je opravdu kvalitní a o studijní místa je nemalý zájem. Zubní lékařství je zde řazeno mezi jedno z nejlepších u nás.

LF Olomouc


Přestože o Olomouci nevím téměř nic, prý je zde úplně nejlepší zubárna.

4 komentáře: